Zum Inhalt springen

Empfohlene Beiträge

Geschrieben

Pracuję jako fotograf produktowy. Brzmi to może ciekawie, ale w praktyce to osiem godzin w studiu, wśród świateł, statywów i wiecznie niezadowolonego klienta, który chce „czerwień bardziej czerwoną”. Moja robota kończy się zwykle przed północą. I właśnie tam, w tej międzyczasie, gdy reguluję balans bieli, a na zegarze jest 23:40, wpadłem w wir, który na początku był zwykłą ciekawością.

Nie jestem hazardzistą. Nigdy nie grałem w pokera z kumplami, nie kupowałem zdrapek na stacjach benzynowych, bo zawsze wydawało mi się to stratą pieniędzy. Ale cztery tygodnie temu, po zamknięciu studia, siedziałem z laptopem przed sobą i czułem ten charakterystyczny ziąb na karku — ten po całym dniu patrzenia w ekran. Kawa. Ciasto. Trochę scrollowania mediów społecznościowych. A tam wyskoczyła reklama. Nic szczególnego — ładna panna, uśmiechnięta, kręcąca bębnem, kolory niebieskie i czerwone. Coś jak w starych grach arcade.

Dałem się namówić. Nie z powodu wiary w cuda, tylko z czystej, ludzkiej nudy. Myśl, która brzmiała mniej więcej: „No co mi szkodzi pobawić się dwadzieścia minut?”.

Zdziwiłem się, jak łatwo przyszła wtedy vavada rejestracja. Serio, myślałem, że to będzie jakaś formalna procedura z wysyłaniem skanów dokumentów, weryfikacją konta bankowego i czekaniem 24 godzin na zatwierdzenie. A tu nic z tych rzeczy. Podałem maila, ustawiłem hasło, potwierdziłem i… dostałem bonus. Nie musiałem nigdzie dzwonić.

Na początku grałem tylko w automaty. Głównie owocówki. Dlaczego? Bo są proste. Zero myślenia, zero kasy, tylko bębny i fabryka. Postawiłem 1 zł. Pięć godzin później obudziłem się z kwotą ujemną, ale co istotne — miałem frajdę. Może jestem wyjątkiem, ale przegrana nie sprawiła, że poczułem złość. To była rozrywka. Coś jak pójście do kina na film, który okazał się średni, ale ktoś się śmiał. Tylko że ja grałem, a nie oglądałem.

Zacznijmy jednak od momentu, który mnie kupił. Był czwartek. Pamiętam, bo miałem pełny terminarz zdjęć produktowych dla klienta z sektora modowego. Trzy bluzy, cztery koszulki i para trampek, które trzeba było sfotografować pod każdym możliwym kątem, jakby były nowym iPhone’em. Kończę pracę, w drodze powrotnej do domu staję na stacji benzynowej, kupuję kawę i drożdżówkę. W samochodzie pijąc tę kawę, myślę: „Może zagram przez 15 minut, a potem prysznic i spać”.

Włączam telefon, loguję się, a tam… dzikie symboliki. Wygrałem nazwijmy to jakkolwiek. Trzy identyczne symbole, prosta linia, wypłata równa 30-krotności mojego postawienia. Takiej małej, czterozłotowej stawki. Wyszło na czysto 120 złotych. Wiem, wiem — dla wielu to nic. Ale kiedy człowiek pracuje na zdjęciach produktowych i za jedno zlecenie dostaje 350 złotych, to 120 złotych to wieczór z lepszym jedzeniem, wielki kebab i jeszcze coś do picia. Nie mówiąc o tym, że to była czysta zabawa. Przegram, wygram — nie zmienia to mojego życia. Ale te emocje! To uczucie, gdy trzy bębny stają w brutalnej harmonii, a pojawia się komunikat z animacją. Naprawdę czułem, jak moje serce waliło jak u dziecka, które właśnie zobaczyło Świętego Mikołaja.

Nie od razu jednak zacząłem szaleć. Następnej nocy znowu odpaliłem aplikację, ale w depozyt wpakowałem 50 złotych. Znowu automaty, znowu proste gry, znowu zero strategii. Po 40 minutach moje saldo wynosiło 80 złotych. Zatrzymałem się. Cofnąłem wypłatę na konto, a druga wypłata poszła na rachunek bez najmniejszego problemu. Bardzo ważny moment, bo — nie ukrywajmy — dużo ludzi gra, kusi ich myśl „jeszcze raz”, a potem tracą wszystko. Ja jestem analityczny z natury. Może za sprawą fotografii, gdzie uczysz się kadrować — wiesz, kiedy klikasz spust migawki, żeby nie zdjąć ujęcia które jest miękkie.

Aż w końcu przyszła sobota. Miałem wolne, wylałem cały poranek na spacer po mieście, potem obiad z rodzicami, a wieczorem nic. Tak po prostu nic. Nie wiem, jak to się dzieje, że w tygodniu marzysz o sobotnim lenistwie, a kiedy ono przychodzi, to nie wiesz, co ze sobą zrobić. I wtedy pomyślałem o grze. Klasyczne „co mi szkodzi”. Tym razem nie była to tylko owocówka. Zaryzykowałem grę na żywo — z prawdziwym krupierem. Na ekranie piękna dziewczyna o imieniu Marta rozdawała karty do blackjacka. Moja pierwsza interakcja z żywym stołem przez internet.

Podchodziłem do tego zero po heheszku. Sprawdziłem wcześniej kilka filmów o podstawach blackjacka, bo nie chciałem być tym typem, który robi głupie ruchy. Pierwsza runda — 10 i 8, to 18. Krupierka ma 6. Pasuję. Ona dobiera — 2, potem 10. Ma 18. Remis. Druga runda — stawiam wyżej, mam asa i króla. Blackjack! Automatyczna wygrana 2,5 do 1. Poczułem uśmiech na twarzy, a Marta (bo krupierzy mówią do ciebie po imieniu) zaśmiała się i powiedziała „Gratulacje, piękna ręka”. W grach na żywo jest ta interakcja, coś czego nie kupisz w klasycznych slotach. To jest obcowanie z ludźmi, ale bez wychodzenia z domu, bez spoconych rąk i dymu papierosowego.

Zaryzykowałem jeszcze kilkanaście rund. Czułem ten tętniący adrenaliną flow. Nie przegrałem wtedy wielkiego — zysk wyniósł 180 złotych w dwie godziny. Pomyślcie sobie: dwie godziny rozrywki, lepszej niż niejeden serial na platformie streamingowej, a do tego konkretna kasa z powrotem w kieszeni. W pewnym momencie pomyślałem: „Dobrze, że istnieje coś takiego jak vavada rejestracja. Bo gdyby nie ten prosty mechanizm zakładania konta, prawdopodobnie ominąłbym całkiem ten temat”.

Od tego czasu korzystam z tego miejsca regularnie, ale zawsze z głową. Mam swój limit: 100 złotych na tydzień. I to jest kwota, którą czysto odliczam jako koszt rozrywki, a nie inwestycję. Wszystko powyżej — jeśli przychodzi — to miły bonus, a nie plan. Podoba mi się, że mogę grać wszędzie, w przerwie między ujęciami, w autobusie, wieczorem na kanapie. Że nie muszę nigdzie jechać i przebierać się w garnitur, żeby poczuć się jak w kasynie w Monte Carlo. Wystarczy telefon i chwila spokoju.

Oczywiście, słyszałem mnóstwo opinii, że online kasyna to zło, że uzależniają, że to ściema. I pewnie dla kogoś, kto nie ma silnej głowy, tak może być. Ale jak wszystko na świecie — alkohol, słodycze czy nawet praca zdalna — rzecz w umiarze. Mnie to działa jak odstresowanie. Kiedy przychodzę po zdjęciach produktowych, z zmęczonym wzrokiem, które musiałem analizować przez 8 godzin, gra daje mi prostotę. Wrzucasz 20 złotych, a masz miksturę emocji: nadzieję, ciekawość i satysfakcję.

Na koniec powiem wprost: nie zamierzam rzucać pracy w fotografii i żyć z grania. To nie ta bajka. Ale w dzisiejszym zabieganym świecie, gdzie wszystko jest na wyciągnięcie ręki, a przyjemności są drogie (restauracje, kina, bilety lotnicze), bardzo fajnie jest mieć opcję szybkiej rozrywki za grosze. Wystarczy jedno konto, chwila uważności i sprawdzony limit. Ja tam jestem na tak. A jeśli ktoś kiedyś zapyta, od czego zacząć, to powiem tylko tyle: sprawdź ofertę, zacznij od najmniejszych stawek, nie szukaj systemów na wygraną, bo takie nie istnieją. Po prostu baw się tym jak dobrą grą wideo. Ja tak robię i naprawdę, po ciężkim dniu potrafię się zaśmiać, nawet gdy maszyna kręci pusty ciąg symboli. Bo nie o same wygrane tu chodzi, przynajmniej dla mnie. To najlepsza karta przetargowa tej rozrywki — umie zaangażować emocje tak, że zapomnisz o przeciągającym się deadline'u. No i ta drobna satysfakcja, kiedy wieczorem podsumowujesz bilans i wiesz, że zamiast nudy miałeś konkretny, dobry czas.

Deine Meinung

Du kannst jetzt schreiben und Dich später registrieren. Wenn Du ein Benutzerkonto hast, melde Dich bitte an, um mit Deinem Konto zu schreiben.

Gast
Auf dieses Thema antworten...

×   Du hast formatierten Text eingefügt.   Formatierung wiederherstellen

Nur 75 Emojis sind erlaubt.

×   Dein Link wurde automatisch eingebettet.   Einbetten rückgängig machen und als Link darstellen

×   Dein vorheriger Inhalt wurde wiederhergestellt.   Editor leeren

×   Du kannst Bilder nicht direkt einfügen. Lade Bilder hoch oder lade sie von einer URL.

Lädt...
  • Neu erstellen...